0 продукта

Научни публикации

Гъбички в устната кухина

Гъбички в устната кухина

от дата: 16-06-2011 г.

При новороденото гъбичките в устната кухина те са нещо естествено и се наричат млечница (coop). Представляват пъпчици с бели връхчета. Обикновено са силно болезнени и затрудняват храненето на кърмачето. Единствено нистатин лосионът може да ги ликвидира. Той се приготвя в аптека, защото фармацевтичните заводи вече не го произвеждат. Преди употреба лосионът се разклаща.

На предварително дизефекциран пръст майката нанася няколко капки от лосиона. С него обтрива езичето, небцето и вътрешността на бузите на кърмачето. По реакцията на бебето майката се ориентира за точната локализация на гъбичките. Не е за препоръчване да се използва марля, с която да се извършва намазването. От марлята могат да останат власинки в бебешката уста. Манипулацията се извършва преди хранене на детето. С това се цели да се обезболи устната лигавица и да се улесни храненето. След нахранване устната лигавица се намазва и с воден разтвор на сода за хляб. Половин чаена лъжичка сода за хляб се разтваря в една водна чаша с преварена вода. Обтриването с този разтвор се прави 1-2 пъти в денонощието след хранене. Водният разтвор на содата за хляб оптимизира действието на нистатин лосиона. При необходимост обтриване може да се извърши и с разтвор от лайка. Готовият препарат дактарин- орал гел за лекуване на млечница не винаги дава необходимия резултат. Нистатин лосионът с водния разтвор от сода за хляб са доказали своя терапевтичен ефект. Ето защо ги препоръчвам при соор.

Гъбичките при възрастните имат друг произход – най-често са резултат от прилагането на широкоспектърни антибиотици без витамини от групата „В“. Освен устата такива гъбички могат да засегнат и лигавицата на генеталите. Честото появяване на гъбички в устата при възрастен може да се дължи на хроничен възпалителен процес в стомашно-чревния тракт. Не трябва да се забравя, че езикът е огледало на стомаха. Анемията, диабетът, онкологичните заболявания, имунният дефицит също са причина за цитираните гъбички. И тук средство за избор в терапията е нистатин лосионът. Той обаче се обогатява с анестезин и витамин „А“. Задължително след храна се редуват жабуркания с воден разтвор на сода за хляб и студена лайка. Включва се и имуномодулатора есберитокс. Той засилва естествената съпротивителна способност на устната лигавица. Обезателно трябва да се отстрани и причината, довела до появяването на гъбичките в устата на възрастния.

Автор: Иван Узунов, магистър-фармацевт

За www.framar.bg от: Вестник "Зов за истина", гр. Враца

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 19 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Гъбички в устната кухина" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Гъбички в устната кухина"

Близки по темата: Гъбички в устната кухина

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.