0 продукта

Научни публикации

Гъбички в устната кухина

Гъбички в устната кухина

от дата: 16-06-2011 г.

При новороденото гъбичките в устната кухина те са нещо естествено и се наричат млечница (coop). Представляват пъпчици с бели връхчета. Обикновено са силно болезнени и затрудняват храненето на кърмачето. Единствено нистатин лосионът може да ги ликвидира. Той се приготвя в аптека, защото фармацевтичните заводи вече не го произвеждат. Преди употреба лосионът се разклаща.

На предварително дизефекциран пръст майката нанася няколко капки от лосиона. С него обтрива езичето, небцето и вътрешността на бузите на кърмачето. По реакцията на бебето майката се ориентира за точната локализация на гъбичките. Не е за препоръчване да се използва марля, с която да се извършва намазването. От марлята могат да останат власинки в бебешката уста. Манипулацията се извършва преди хранене на детето. С това се цели да се обезболи устната лигавица и да се улесни храненето. След нахранване устната лигавица се намазва и с воден разтвор на сода за хляб. Половин чаена лъжичка сода за хляб се разтваря в една водна чаша с преварена вода. Обтриването с този разтвор се прави 1-2 пъти в денонощието след хранене. Водният разтвор на содата за хляб оптимизира действието на нистатин лосиона. При необходимост обтриване може да се извърши и с разтвор от лайка. Готовият препарат дактарин- орал гел за лекуване на млечница не винаги дава необходимия резултат. Нистатин лосионът с водния разтвор от сода за хляб са доказали своя терапевтичен ефект. Ето защо ги препоръчвам при соор.

Гъбичките при възрастните имат друг произход – най-често са резултат от прилагането на широкоспектърни антибиотици без витамини от групата „В“. Освен устата такива гъбички могат да засегнат и лигавицата на генеталите. Честото появяване на гъбички в устата при възрастен може да се дължи на хроничен възпалителен процес в стомашно-чревния тракт. Не трябва да се забравя, че езикът е огледало на стомаха. Анемията, диабетът, онкологичните заболявания, имунният дефицит също са причина за цитираните гъбички. И тук средство за избор в терапията е нистатин лосионът. Той обаче се обогатява с анестезин и витамин „А“. Задължително след храна се редуват жабуркания с воден разтвор на сода за хляб и студена лайка. Включва се и имуномодулатора есберитокс. Той засилва естествената съпротивителна способност на устната лигавица. Обезателно трябва да се отстрани и причината, довела до появяването на гъбичките в устата на възрастния.

Автор: Иван Узунов, магистър-фармацевт

За www.framar.bg от: Вестник "Зов за истина", гр. Враца

Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.3, 19 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

Споделете вашето мнение, задайте въпрос или отворете дискусия за "Гъбички в устната кухина" във форума.

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Гъбички в устната кухина"

Близки по темата: Гъбички в устната кухина

Случвало ли ви се е да ви откажат лекарство, ако нямате рецепта за него?

Фармацевтите винаги ми отказват дадено лекарство, ако нямам рецепта за него.
Фармацевтите отказват, но променят решението си, ако съм редовен клиент или много им се помоля.
Някъде искат, другаде не искат рецепта, въпрос на фирмена политика.
Никога не съм имал проблем с получаването на лекарства, рецептата е само формалност.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.